Полезно
Как да дарим или да помогнем

Правила за помагане
 
Да помогнеш на нуждаещи се хора е прекрасно и благородно, но не така лесно, като изглежда на пръв поглед. Най-добрата помощ е тази, който помага на нуждаещия се да се научи сам да се справя с проблемите.
 
Ето няколко прости принципа, които може да ви помогнат.
 

  • Добре е да се срещнете с човека, на когото помагате, а още по-добре ако отидете да видите къде и как живее. Така ще придобиете представа дали наистина е нуждаещ се и какво най-много му трябва.
  • Не изпращайте пари на човек, с който не сте се видели лично. Иначе не се знае къде точно и за какво ще отидат вашите средства.
  • Най-добрата помощ е да подпомогнете човек в намиране на работа или придобиване на квалификации и умения, които да му помогнат да се справя по-добре в живота.

 


Къде да дарим
  
Лични проблеми, публикувани на Надежда България
 
В секцията за лични проблеми на нашия сайт много хора от цялата страна пишат за своите проблеми. Има възможност и за дискусия на самия сайт, а също и да прегледате потребителския профил на търсещия помощ. Ако намерите човек от вашия град, задачата е по-лесна, тъй като може да се видите с него и да разберете дали наистина е нуждаещ се. Така ще можете да помагате на хора, които наистина са в нужда.
 
 
Подпомагане на деца в домове
 
На нашия сайт има подробен списък с имена и контакти на домове за деца, лишени от родителска грижа. Колкото по-отдалечен е домът от големите градове, толкова по-вероятно е да имат нужда от помощ. Добре би било преди да посетите дома да се свържете с ръководството, за да ви кажат от какво най-много се нуждаят.
 
Подобни списъци има и на домове за деца с увреждания и домове за медико-социални грижи за деца.
 
 
Помагане на деца, нуждаещи се от лечение
 
Ако желаете да помагате на деца, които се нуждаят от лечение на тежки болести у нас или в чужбина, може да дарите директно пари на Фонда за лечение на деца. Той е държавна организация, която се финансира както от държавния бюджет, така и от частни дарители.
 
 
Кампании на БЧК
 
На сайта на Български червен кръст обикновено има по няколко текущи благотворителни кампании - като например за топъл обяд в училище, за подпомагане на бежанците и други. Ако желаете да подпомогнете някоя кампания, най-лесният начин е да натиснете бутона Дари онлайн, който дава възможност за дарение през epay.bg, кредитна карта или по банков път.
 
 
Движение на българските майки
 
Една хубава възможност да се включите в благотворителни дейности е да следите сайта на Движението на българските майки, които публикуват информация за спешни нужди, както и за техните кампании и проекти, които са насочени най-вече към подкрепа на деца, лишени от родителски грижи.
 
 
SOS детски селища
 
SOS детски селища осигуряват помощ за деца, лишени от родителска грижа, като ги настаняват в къщи и растат в подобна на семейство среда. Въпреки, че организацията има големи дарители от средите на бизнеса, всяка помощ за тези деца може да бъде от полза. На сайта има бутон Дари онлайн.
 
 
Дарения чрез SMS
 
Ако предпочитате да дарите чрез SMS, то най-лесния вариант е чрез сайта DMS. На сайта има списък с кампании както на частни лица, така и на организации. Трябва само да изберете кампания, която искате да подпомогнете, и да изпратите SMS със съответния текст на номер 17777.
 
 
Участие в кампания на TimeHeroes
 
TimeHeroes е сайт, на който се публикуват най-разнообразни благотворителни инициативи и кампании. Ако някоя от тези кампании ви допадне, можете да се свържете с организатора и да се включите.
 
 
Това е една много малка част от възможностите да дарите или помагате в България. Ако се сещате за друга възможност и искате да я включим в този списък, не се колебайте да се свържете с нас от страницата за контакти!