Български БългарскиEnglish English
Hope Bulgaria
Funds for survival
Funds for treatment
Help for childcare
Help for people with disabilities
Finding a job
Finding shelter
Moral and psychological support
Need clothes
Repayment of loan
Other assistance
About the website
Лични проблеми семейство в беда
Topic: семейство в беда
02.01.2018 23:34
Емилия Станчева
София
Registered on: 02.01.2018
Posts: 1
Здравейте,
Имаме следната ситуация. Преди период от време, бащата в дома претърпя операция, поради наличие на бъбречна недостатъчност се наложи трансплантация на бъбрек. Цялото това нещо беше тежко за семейството и за децата. Поради това се наложи повече работо от моя страна, заощото съпругът, често беше в болница за период от време не беше способен да работи. Ние живеехме под наем и нямахме подкрепа от никого освен от самите нас. Периодът беше тежък, а ние имаме две деца, но никога не са оставали гладни и лишени. Не са били прекалено задоволени, но не са били и лишени. Но в този период сина ми на 11 се запозна с деца, които му повлияха зле, което не си пролича в началото. После мъжът ми се стабилизира, започна работа и ние се преместихме даже на по-добро място, за да може на децата да им е по-широко и да се чувстват по-добре, но малкият ми син започна да бяга от вкъщи, за да се вижда с децата от предишният квартал, които пушеха и седяха навън безпризорни. Това започна в края на 5-ти клас, а сега е 6-ти. Преместихме го в друго училище, но проблемът продължи, даже се задълбочи. Баща му трябваше да не работи и да излиза от работа, за да го търси. Впоследствие директорката ме привика и ме пита дали у дома има упражнявано насилие (т.е. дали мъжът ми ме бие), което не беше така. Реши се, че детето е в риск, подадоха писмо до социалните, наложиха ни глоба, която за нас е непосилна, защото по-голямата част е легнала на мен, а плащаме и наем. А и ни спряха детските, което не виждам каква помощ е да отгледаш тези деца, които и без това са при трудни за нас условия. И сега ще идват социалните да ни проверяват. Чудя се, как се помага на родителите да се справят, където и да се опитах никой не го интересува? Ние обичаме много сина си, искаме той да спре да бяга, но няма кой да ни помогне, а само ни утежнява и без това тежкото положение? Напрежението в нашият дом стана по-голямо, защото ние незнаем как да го спрем да бяга, говорихме много с него, обяснихме му много пъти колко зло е това, което прави, но предвид също, че е хиперактивен, че страда от дефицит на вниманието, според някои психолози, той просто не може да издържи толкова време там. Незнаем какво да правим. Някой би ли могъл да ни даде съвет или да ни помогне да се справим с тази ситуация? Моля ви! Благодарим!
сем. Станчеви
19.02.2018 12:51
Пепа Канджева
София
Registered on: 19.02.2018
Posts: 5
Здравейте,
казахте, че сте го водили на психолог - това еднократно ли е било? Ето какво намерих в интернет:
А/ Към някои общини работят общински центрове за работа с деца в риск, изградени съвместно с НПО или самостоятелно ръководени от общината. Вижте на сайта на общината, потърсете информация от Отдел “Образование и култура” /или подобен/ във Вашата община и питайте. Питайте, питайте, питайте!

Б/ Ако детето Ви е между 8 и 18г., може да се възползвате от консултация с психолог от Местната Комисия за Борба с Противообществените Прояви на Малолетни и Непълнолетни. /МКБППМН. През 2004г. бяха създадени консултативни кабинети към всяка община, които още функционират. Важно е детето Ви да учи или живее на територията на съответната община, тъй като тези кабинети са районирани. Информация за кабинета във Вашия район и графика на специалистите може да получите от секретаря на МКБППМН и/или от сайта на общината, в която живеете.
В София-град има Дневен консултативен център за деца, юноши и родители по проблемите на употреба на забранени вещества, наркотици и алкохол. Много е вероятно и в други градове да има такива инициативи. Също и центрове за деца и младежи. Обадете се и питайте навсякъде където работят с деца, понякога назначават психолог по някой проект, макар и за година. Ще имате сигурно време да свършите някакава работа с него. Не е срамно, не е и безнадеждно, просто е тежко.

Отделно, мога да споделя опит на моя близка имаше проблем с едното от момчетата й. Тя се обърна към хомеопатията като метод за лечение. Можете да потърсите информация в тази насока.

Ако е възможно, запишете детето и в някой спортен клуб, за да си създаде дисциплина и да изразходва енергията си.

И не на последно място необходима е много любов, вяра и търпение.

Пишете ми, ако имате допълнителни въпроси или мога с нещо друго да помогна - kandzheva@hotmail.com

Поздрави,
Пепа
In order to post a message in this topic, you need to login with username and password.

If you have not a user account on this site, please go to Register.